Documentaire maken

Net zoals je je publiek zou kennen, moet je je onderwerp goed kennen. Als je een documentaire maakt over het beklimmen van bergen, moet je veel over bergen weten. Je moet ook op de hoogte zijn van ijs, rotsen, sneeuw, gletsjers en het weer; de ethiek en wetten die van invloed zijn op het klimmen; toegang en ethiek voor het gebruik van film; en de apparatuur die je nodig hebt om je documentaire te maken. Misschien maak je een documentaire over rotsklimmen en wil je weten welke materialen beschikbaar zijn, welke technieken worden gebruikt en welke uitrusting nodig is. Of misschien wil je een documentaire maken over ijsklimmen en wil je heel specifiek weten welke materialen er worden gebruikt, welke technieken er worden toegepast en welke uitrusting er nodig is.

 

Gebruik interviews

Als je een onderwerp hebt gekozen waar je gepassioneerd over bent, zal het makkelijker zijn om je te concentreren op het maken van een geweldige film. Passie alleen is echter niet genoeg om je te motiveren om een documentaire te maken. Je hebt een onderwerp nodig waar je gepassioneerd over bent en je moet in staat zijn om je passie op anderen over te brengen. Je kunt dit doen met deelnemers, met geïnterviewden, of met zowel deelnemers als geïnterviewden. Interviews zijn een geweldige manier om in korte tijd veel informatie te verzamelen.

Wees niet bang voor visuals

Mensen onthouden beelden beter dan woorden, dus je moet in je hele documentaire gebruik maken van visuals. Als je een documentaire maakt over rotsklimmen, hoef je je niet te concentreren op de woorden "rots" en "klimmen", maar je moet je wel richten op de beelden van het rotsklimmen. Beelden kunnen foto's zijn, beelden van mensen die aan het klimmen zijn, afbeeldingen van uitrusting en bergen, of afbeeldingen van de ethiek en de wetten die van invloed zijn op het klimmen. Mensen onthouden beelden veel beter dan woorden.

 

Blijf flexibel

Als je een documentaire maakt over het beklimmen van bergen, moet je flexibel zijn over het tijdstip waarop je opnamen maakt. Misschien heb je een specifieke datum in gedachten, maar het weer of toegangsproblemen kunnen uitstel veroorzaken. Je moet ook flexibel zijn met de opnamen zelf. Misschien heb je een specifieke locatie in gedachten, maar is de ruimte niet beschikbaar, of misschien heb je een specifieke datum in gedachten, maar regent het, of is de toegang geblokkeerd.

Als je een documentaire over klimmen maakt, heb je misschien een specifieke datum in gedachten. Maar als het weer of de toegang verslechtert, moet je flexibel zijn en je plannen wijzigen. Als je aan het filmen bent, moet je flexibel zijn. Misschien heb je een opname gepland en gaat het onderwerp plotseling op een andere plaats staan, of verandert het onderwerp van gedachten en moet je de opname wijzigen. Je moet ook flexibel zijn met de opname zelf.

Categories: General