Wet Bottom Pinkies en Joeys


Op deze site staan verhalen over baby koala's die de ene keer "joey" en een andere keer "pinky" worden genoemd. In het Nederlands kennen wij deze uitdrukkingen niet, dus vonden wij het tijd worden om uit te leggen wat het verschil tussen die twee is.

Kort gezegd is "joey" de algemene benaming voor de babies van de meeste buideldieren, zoals kangaroes, wallabies, koala's, wombats, possums, etc. Het jonge buideldier is dus altijd een “joey”, maar in het allereerste groeistadium heet het een "pinky". De reden voor de verschillende namen is dat buideldieren niet op de wereld komen zoals andere zoogdieren dat doen. Die worden geboren en dat is dat.

Wanneer een koala wordt geboren is het ongeveer 2 cm lang, weegt 0,5 gram en is volledig kaal. Het is bijna net zo groot als een pinda. Dit kleine wezentje kruipt zijn weg door moeders vacht richting verticale buidel (anders dan bij de kangoeroe waar de buidel horizontaal zit).

Joey
Joey
De pinkie verblijft verschillende maanden in de buidel, waar het moeders melk drinkt en verder groeit. Zoals gezegd is de baby kaal. De huid van de baby koala is roze. Totdat de baby zijn volledige vacht heeft ontwikkeld worde het daarom "pinky" genoemd. Klik hier om een foto van een pinky te zien.

Je zult zelden een roze joey buiten de buidel zien, tenzij het een verweesde pinky is dat door mensen wordt grootgebracht. In het wild blijft de pinky in moeders lekkere warme buidel. Zelfs als het vacht had, zou het te klein en te zwak zijn om er in zijn eentje op uit te trekken.

In menselijke termen is een pinky een te vroeg geboren baby. Het heeft veel verzorging nodig en is erg kwetsbaar. Net als te vroeg geboren kindjes worden verweesde pinkies in een couveuse gelegd om warm te blijven. Het gevoel van de buidel wordt nagebootst door een gebreide namaakversie.

Met de hulp van goede verzorging kunnen pinkies overleven, maar het is altijd kiele-kiele. Hoe jonger en kleiner ze zijn, des te vaker hebben ze voeding nodig. Zo'n klein dier is er niet op gebouwd om buiten de buidel te verblijven, daardoor worden ze bij ons verzorgd door een "pinkie expert" iemand die er veel ervaring mee heeft.

Om de zaken nog wat ingewikkelder te maken is er nog een buidelsoort die "monotremes" heet. Deze soort kent slechts twee dieren: de echidna (mierenegel) en de platypus (vogelbekdier). Het zijn warmbloedige buideldieren die eieren leggen. Hun jongen heten geen joeys. Baby echidnas worden “puggles” genoemd, terwijl de baby platypus vreemd genoeg geen naam heeft!



home