bush fire Photo copyright: Brett Vilnis
Met dank aan Michael Bath, Jimmy Deguara en David Croan



OVER BOSBRANDEN

Door: Carla Sluiter, met dank aan Freek Koning voor het uittypen


Zoals op deze website te zien is zijn een aantal van onze koala's slachtoffers van bosbranden. Hoe ontstaan bosbranden eigenlijk?

In de hete zomer van 2003 komt het fenomeen in Europa behoorlijk dichterbij. De oorzaak is dezelfde als in Australië. Na een langere periode van hoge temperaturen en vrijwel geen regenval droogt het land snel uit. De vegetatie wordt dor en heeft slechts het kleinste vonkje nodig om te ontbranden. Een achteloos weggegooide sigarettenpeuk is al meer dan voldoende om een grote bosbrand te veroorzaken. Wanneer er dan wind staat is het scenario helemaal compleet. De wind zweept de vlammen op en het vuur grijpt met een duizelingwekkende snelheid om zich heen. Duizenden hectare bos wordt in een paar dagen vernietigd, inclusief de dieren die het vuur niet kunnen ontvluchten.

Andere oorzaken
Bosbranden ontstaan niet alleen door onachtzaamheid van de mensen, maar ook spontaan door blikseminslag, boomtakken die contact maken met elektriciteitsdraden, elektriciteitsdraden die contact met elkaar maken en helaas ook door mensen die de branden bewust aansteken. Er zijn gevallen bekend van personen die het er zuiver om te doen was de bron te zijn van de aandacht die in de media aan de bosbranden wordt besteed.

As Woensdag
Eén van de grootste bosbranden van Australië woedde in 1983, na een zeer droge periode die duurde tussen april 1982 en januari 1983. Op woensdag 16 februari 1983 braken +/- 180 bosbranden uit. De temperatuur was die dag 43 graden Celsius.

De grootste branden begonnen in de staat Victoria: in de heuvels van Adelaide en in het zuidoosten van de staat South Australia verbrandde 159.000 hectare land. 75 mensen vonden de dood, waarvan 12 leden van de Vrijwillige Brandweer. Daarnaast liepen honderden mensen brandwonden op.

Het vuur was zo heet dat zich op de stranden spontaan glas vormde (glas wordt onder hoge temperaturen gevormd uit zand en kalk). Het duurde enkele dagen eer het vuur onder controle was en er werd nog lang nageblust.

Lake Cathie bosbranden
Twee van onze adoptiekoala's werden in januari 2002 slachtoffer van de bosbranden die op de bloemenvlakten van Lake Cathie (uitgesproken als cat-eye) woedden. Deze branden waren buitengewoon heftig en verwoestten duizenden hectare land. Meer dan 60 koala's raakten gewond en meer dan 20 vonden de dood in de alles vernietigende vlammen.

Oorzaak van deze branden was een schrijnend geval van dierenmishandeling. Reddingswerkers op zoek naar dieren die de branden hadden overleefd, vonden de verkoolde resten van een +/- 3 jaar oude hond, naast een benzineblik van 20 liter inhoud. De hond was in een kartonnen doos gestopt. Onbekend is of de hond al dood was op het moment dat hij in de brand werd gestoken, maar de omstandigheden waarin hij werd gevonden wijzen sterk op mishandeling. De plaatselijke dierenbescherming was ontdaan over de vondst: "Geen enkel dier verdient het om zo behandeld te worden. Je krijgt er gewoon kippenvel van". Alle sporen toonden aan dat de hond op hetzelfde moment was verbrand als de rest van het gebied.

In hetzelfde gebied woedde in 1994 eveneens een bosbrand. In ons ziekenhuis moesten destijds alle zeilen worden bijgezet toen 89 brandslachtoffertjes werden gered. De Intensive Care unit puilde uit. In iedere unit stonden mandjes met verbrande koala's, hun pootjes in speciale wantjes om ze tegen infectie te beschermen. Eén van die koala's is Cloud. Haar nagels werden onherstelbaar beschadigd door het vuur, waardoor ze niet meer in het wild kan worden teruggezet. Cloud is nog steeds bij ons en geniet dagelijks van onze "roomservice" in buitenverblijf 9.


Op de volgende sites kun je informatie vinden over extreme weercondities in Australië:

Sites van Michael Bath, Jimmy Deguara and David Croan:
Australian Severe Weather
Australian Storm Chasing Tours

Site van Brett Vilnis:
Weather Down Under



home