Modefotograaf
Fotograaf zijn is een visuele verteller. Het is de essentie van een moment vastleggen en het tot leven brengen in je cameralens. Een modefotograaf zijn, vooral een artistieke, is een nog grotere uitdaging. Je moet begrijpen hoe kledingstukken bewegen met de rondingen van het menselijk lichaam; hoe stoffen hangen en draperen; hoe kleuren elkaar accentueren of tegenspreken. Het vereist een scherp oog voor detail, een analytische geest en talent. Dit zijn alle vereisten die Eduard Geuze definiëren als een van de meest getalenteerde modefotografen uit de Nederlandse geschiedenis. Hoezeer hij ook bekend staat als een kunstenaar die kleding en mensen vastlegt in plaats van landschappen of architectuur, zijn werk was de afgelopen vijf decennia te zien op enkele van de grootste namen in de modewereld. Hij heeft runway shows vastgelegd van topontwerpers als Christian Mackle, Iris van Herpen, Antwerp Six ontwerpers als Martine Sitas en Hugo van Paassen; fotografen als Mark Seliger, Dimitri Koutras en Ann Demeulemeester; plus zijn samenwerkingen met merken als Calvin Klein, Donna Karan en Sonia Rolley. Hoewel wat we over hem horen ons doet denken dat hij gewoon een excentrieke man is die zoveel van de natuur en fotografie houdt dat hij ervoor koos om zijn leven te leiden omringd door deze dingen in plaats van zich te vestigen in een stad – kijk maar naar zijn fotoalbum thuis voor het bewijs ….

Wie is Eduard Geuze?

Eduard Geuze is een fotograaf die van 1930 tot 2015 in Den Haag woonde. Hij is geboren en gestorven in dezelfde stad. Zijn oudere broer, Gijs, werd geen fotograaf zoals Eduard, maar was een kunstenaar en muzikant die saxofoon en saxofoon-piano speelde.

Eduard Geuze was fotograaf maar ook meer dan dat. Hij was ook kunstenaar, ontwerper en textielspecialist. Hij was textielontwerper en ontwerper omdat hij zijn eigen modemerken creëerde en hij was textielspecialist omdat hij een expert was in allerlei soorten stoffen, waaronder fluweel en suède. Hij werkte ook in kunst, meubels en interieurontwerp. Hij was een van de eerste Nederlanders die artistieke lampen, wandpanelen en decoratieve objecten maakte.

Portret: de artistieke reis van een jonge jongen om fotograaf te worden.

In de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog, tijdens de Duitse bezetting van Nederland, besluit Geuze's moeder hem naar zijn oom in Vlaanderen te sturen, waar hij opgroeit in een conservatief katholiek gezin. Hij spreekt vloeiend Frans en Nederlands, maar heeft nooit Spaans geleerd omdat zijn familie dat thuis niet sprak, alleen Frans en Nederlands.

Als tiener ging Geuze de muziekwereld in en studeerde klassieke muziek, vooral dirigeren, piano en drums. Hij trad op in het koor, speelde in orkest- en jazzbands en maakte zelfs een tijdje deel uit van een dansgezelschap. Hij maakte ook deel uit van de beroemde "Swing 60" beweging van de late jaren 50, die een intellectuele en verinnerlijkte vorm van jazz was. Hoewel Geuze van al deze dingen hield, had hij een duidelijke visie op wat hij later in zijn leven wilde doen. Hij besefte dat kunst was waar hij echt gepassioneerd over was en waar hij zijn leven aan wilde wijden.

Het verhaal van Calvin Klein's "wolkenkrabber" fotoshoot

In 2000 werd Calvin Klein het eerste merk dat met Geuze samenwerkte. Samen creëerden ze de campagne "Contrasts", met een groep modellen, waaronder de beroemde Yasmin Le Bon, het Russische supermodel Elle Macpherson en de modefotograaf Mario Testino. Het resultaat was een reeks beelden die iconisch zouden worden in de geschiedenis van de modefotografie. De campagne was een groot succes en opende deuren voor Geuze in de modewereld. Kort daarna werd hij benaderd door een andere van zijn grootste passies: architectuur. Het Dutch Design Institute vroeg hem een tentoonstelling te maken onder de titel "Architectuur in de stad", waarin het werk van tientallen architecten werd gepresenteerd. Het resultaat was verbluffend: kijkers konden door volledig functionerende scènes lopen, met gebouwen, auto's, mensen en meer.

Categories: General